divendres, 23 de març del 2018

Bon dia amb el Papa Francesc i Santoral d'avui dissabte 24 de març de 2018


BON DIA amb el Papa FRANCESC i Santoral d’avui dissabte 24 de març de 2018 - Dia Internacional del Dret a la Veritat en relació amb Violacions Greus dels Drets Humans i de la Dignitat de les Víctimes - Dia Mundial de la Tuberculosi
---------------------------
(del discurs del Papa Francesc a una delegació de l'Associació Internacional de Dret Penal, a l'Audiència concedida el 23 d'octubre de 2014 a la Sala dels Papes):

«La presó preventiva, quan de forma abusiva procura una bestreta de la pena prèvia a la condemna, o com a mesura que s'aplica davant la sospita més o menys fundada d'un delicte comès, constitueix una altra forma contemporània de pena il·lícita oculta, més enllà d'un vernís de legalitat.

Estant així les coses, el sistema penal va més enllà de la seva funció pròpiament sancionadora i se situa en el terreny de les llibertats i dels drets de les persones, sobretot de les més vulnerables, en nom d'una finalitat preventiva, que la seva eficàcia, fins ara, no s’ha pogut verificar, ni tan sols per a les penes més greus, com la pena de mort.

Hi ha el risc de no conservar ni tan sols la proporcionalitat de les penes, que històricament reflecteix l'escala de valors emparats per l'Estat. S'ha debilitat la concepció del dret penal com a ultima ‘ratio’, com a últim recurs a la sanció, limitat als fets més greus contra els interessos individuals i col·lectius més dignes de protecció. S'ha afeblit també el debat sobre la substitució de la presó amb altres sancions penals alternatives.

En aquest context, la missió dels juristes no pot ser una altra més que la de limitar i contenir tals tendències. És una tasca difícil, en temps en què molts jutges i agents del sistema penal han d'exercir el seu càrrec sota la pressió dels mitjans massius de comunicació, d'alguns polítics sense escrúpols i dels impulsos de venjança que creix en la societat.

Els que tenen una responsabilitat tan gran estan cridats a complir el seu deure, des del moment que el no fer-ho posa en perill vides humanes, que necessiten ser cuidades amb major obstinació del que de vegades es posa en el compliment de les pròpies funcions.

El respecte de la dignitat humana no només ha d'actuar com a límit de l'arbitrarietat i els excessos dels agents de l'Estat, sinó com a criteri d'orientació per a perseguir i reprimir les conductes que representen els atacs més greus a la dignitat i integritat de la persona humana».
---------------------------
Santoral d'avui:

-Sant Dídac Josep de Càdis, caputxí.
-Santa Caterina de Suècia, verge, filla de Santa Brígida.
-Sant Agapit (†341), bisbe de Ravenna.
-Sant Llatí, bisbe.
-Sant Simó, nen màrtir.
-Santa Berta, verge.
-Sant Timolau, màrtir.
-Sant Dionís, màrtir.
-Sant Ròmul, màrtir.
---------------------------
Tingueu un feliç dissabte i un bon cap de setmana!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada